Terug naar homepage

Diensten

Waarvoor kun je bij NatuurlijK Marcel terecht?

Natuurlijk kun je bij Marcel terecht voor:

Ecologische begeleiding

De Wet natuurbescherming speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van maatregelen in het veld. Zowel bij onderhoudswerkzaamheden als bij de (her)inrichting van natuurgebieden. De voorwaarde dat een ecoloog aanwezig is bij de uitvoering in het veld, is tegenwoordig heel gewoon in bestekken. Wil je werkzaamheden uitvoeren en niet na hoeven te denken over natuurwetgeving of ecologische werkprotocollen. Kortom volledig ontzorgt worden op het ecologisch domein tijdens de uitvoering, dan bel je Natuurlijk Marcel.

Quickscan flora en fauna en Ecologische werkprotocollen

De Wet natuurbescherming, we kunnen er niet meer omheen. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan. Echter in een dichtbevolkt land als Nederland is de druk op de planten en dieren groot. Veel soorten zijn kwetsbaar en daarom is bescherming belangrijk. Uitgangspunt hierbij is dat je weet waar beschermde soorten aanwezig zijn in je gebied. Vervolgens zijn er gedragscodes en kun je met een goed ecologisch werkprotocol toch je werkzaamheden uitvoeren. Zie jij door de bomen het bos niet meer, dan help ik je graag verder. Ik kan je er veel over vertellen. Daarnaast kan ik je helpen bij; het in beeld brengen van de aanwezigheid van beschermde soorten door het uitvoeren van een ecologische quickscan, het opstellen van een ecologisch werkprotocol, het begeleiden van medewerkers in het veld zodat ze zorgvuldig werken. Altijd gericht op het proces met enthousiasme, gedrevenheid, perfectie en altijd oog voor de praktijk.

Bestrijding van plaagsoorten

Japanse duizenknoop, reuzenbalsemien, grote waternavel, parelvederkruid en watercrassula noemen we invasieve exoten of plaagsoorten die er voor kunnen zorgen dat de biodiversiteit op uw terrein of in uw watersysteem drastisch achteruit kunnen gaan. Ik heb niet altijd meteen de oplossing, maar mijn kracht zit hem in het verbinden en samen optrekken. Ik heb veel kennis over de soorten en maatregelen die genomen kunnen worden om de overlast te verminderen. Daarnaast maak ik graag gebruik van de praktijk en veldkennis van uw medewerkers om samen tot een pragmatische een effectieve aanpak te komen.

De bever

Wat is het een prachtig dier. De ingenieur en architect van ons watersysteem. Hij zet het gehele watersysteem naar zijn hand. Maakt het klimaat robuust en vergroot daarmee ook nog eens de biodiversiteit. Daar kunnen we toch alleen maar blij mee zijn? Helaas niet altijd. Ook hier geldt dat we in een dichtbevolkt land droge voeten willen houden en onze gewassen willen beschermen. Als coördinator en mede-auteur van het Beverprotocol Noord-Brabant heb ik veel ervaring bij het beperken en voorkomen van beveroverlast. Heeft u vragen over de bever, hoe te handelen bij overlast of wilt u een lezing over de bever, neem gerust contact op.

Natuur inclusief bouwen en natuur inclusieve landbouw

Beide thema`s zijn momenteel een hot item. Ze hebben als doel de Biodiversiteit een positieve impuls te geven. Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk, maar het stuit nog op veel onwetendheid. Bijna twee derde van Nederland weet namelijk niet waarvoor het begrip biodiversiteit precies staat. Na uitleg vindt 4 van de 5 Nederlanders het belangrijk om biodiversiteit in zijn of haar omgeving, in Nederland én wereldwijd te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel onder ruim 1.200 Nederlanders. Als ecoloog kan ik me wel een voorstelling maken van maatregelen die positief bij kunnen dragen. Ik denk graag met u mee over mogelijkheden op uw eigendom, ondersteuning bij planvorming en subsidieaanvraag en begeleiding van de uitvoering. En wat is er nog leuker om te weten wat er op uw eigendom leeft aan planten en dieren. Zowel voor als na de maatregelen. Samen kunnen we bepalen van welke soorten u meer wilt weten. Zoek je hulp, ik kom vrijblijvend langs om te bekijken of ik u van dienst kan zijn.

Onderzoek

Onderzoek staat vaak niet op zichzelf. Er een aanleiding om iets te onderzoeken. Dit kan zijn omdat u maatregelen gaat nemen in een gebied waar mogelijk beschermde soorten voorkomen. Vanuit de wet moet u dan aantonen dat er geen beschermde soorten aanwezig zijn of laten zien wat voor mitigerende maatregelen u gaat nemen om de verstoring of vernieling van leefgebied te beperken. Het kan ook zijn dat u het effect van maatregelen wil onderzoeken. U heeft een poel aangelegd voor amfibieën, maar welke amfibieën komen er nu voor? Ik kan u ondersteunen bij het opstellen van een monitoringplan tot het uitvoeren van de inventarisatie of monitoring. Ik ben zelf goed bekend met amfibieën, vissen en het werken met cameravallen (vooral om zoogdieren vast te leggen). Ook voor overige soorten kunt u bij mij terecht, waar mijn kennis ontoereikend is, maak ik gebruik van collega's uit mijn netwerk.

Workshops / Toolbox / Coaching

Ik ben een praktisch ecoloog die gewend is om veldmedewerkers en beheerders te helpen bij ecologische vraagstukken toe te passen tijdens beheer- en onderhouds werkzaamheden. Onderwerpen waar u aan kunt denken zijn o.a. omgang met plaagsoorten, omgang beschermde soorten, ecologisch maaibeheer, onderhoud ecologische verbindingszones, soortherkenning o.a. met gebruik van diverse apps. Dit kan zowel in de vorm van een workshop als een toolbox voor aanvang van de werkzaamheden. Maar ook het coachen in het veld tijdens de uitvoering behoort tot de mogelijkheden. Heeft u een ander thema wat niet is benoemd, neem vrijblijvend contact op.

Projectondersteuning

De uitvoering van projecten is tegenwoordig een complex geheel. Voordat je over kunt gaan tot het maken van een goed plan dien je rekening te houden met veel thema's; van o.a. archeologie, cultuurhistorie, niet gesprongen explosieven, kabels en leidingen, hydrologie en natuurlijk de ecologie. Ik kan u van dienst zijn om de ecologische belangen zowel vanuit de wetgeving als de ecologische doelen binnen uw organisatie te behartigen. Hierbij valt te denken aan; opstellen programma van eisen, kennis inbrengen tijdens ontwerpfase, toetsen projectplan, borgen ecologische voorwaarden in bestekken, uitvoering quickscan, schrijven ecologisch werkprotocol, opstellen monitoringsplan, onderhoudsplan tot ecologische begeleiding in het veld. Dus bent u op zoek naar een allround ecoloog dan belt u Natuurlijk Marcel.

Detachering ecoloog / projectleider

Natuurlijk komt het ook voor dat je niet verlegen zit om projectondersteuning, maar dat je op zoek bent naar een ecoloog of een projectleider die meerdere werkzaamheden of een specifiek project voor zijn rekening kan nemen. Ook dan ben je bij Natuurlijk Marcel aan het juiste adres. Als allround ecoloog kan ik uw organisatie op het ecologisch domein ondersteunen. Daarnaast heb ik ervaring in het leiden van projecten. Het moeten wel projecten zijn die met natuurinrichting of natuurherstel te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de aanleg van ecologische verbindingszones of de aanleg van vismigratie voorzieningen. Ik denk graag met u mee, dus neem gerust vrijblijvend contact op.

Natuurlijk Marcel

Adres

Pastoor van den Heuvelstraat 28
5735 GE Aarle-Rixtel
(gemeente Laarbeek)

KVK: 80767869
BTW: NL002923475B48
IBAN: NL39 ASNB 0267161158

Contact

Meer weten? Bel of stuur een e-mail voor een vrijblijvende afspraak.
Copyright © 2024 Natuurlijk Marcel
Creatievelink | Creatief online